Є частина студентів, які приїжджають спочатку за туристичними візами або по Work and Travel і з часом хочуть вступити до університету, але навчання в університеті потрібен студентський статус. У цій статті я розповім про те як змінити статус на студентський при вступі в університет США.

В першу чергу треба отримати форму I-20 від університету, в який ви вчинили. І далі у вас є 2 опції:
1. Виїхати з США і отримати нову студентську візу, F-1.
2. Поміняти статус на студентський перебуваючи в країні.

Плюс першого способу в тому, що маючи нову візу, не буде проблем з виїздом з США в подальшому. Мінус – у візі можуть відмовити.

Плюс другого способу у тому, що не доведеться ризикувати і подавати на візу заново (втім, ніхто не гарантує, що не буде відмови при зміні статусу). Мінус – якщо протягом усього часу вашого навчання, вам треба буде виїхати з країни, вам все одно доведеться отримувати нову візу для того, щоб повернутися назад у США. І все одно немає ніякої гарантії, що в ній не відмовлять.

З першим способом, думаю, все зрозуміло. Тому зупинюся більш детально на зміну статусу не виїжджаючи з країни. Для того щоб поміняти свій статус, треба подати онлайн аплікацію в USCIS ELIS (USCIS Electronic Immigration System). Ось що вам знадобиться для подачі заяви:
– форма I-539 (Application to Extend/Change Nonimmigrant Status) заповнюється онлайн
– I-94 (картка, яку дають при в’їзді в країну), зараз часто її не дають, але вона є в електронному вигляді, її можна знайти та роздрукувати на цьому сайті: https://i94.cbp.dhs.gov/I94/consent.html
– копія першої сторінки паспорта та американської візи, з якою ви в’їхали в країну
– копія I-20
– докази можливості оплати за навчання (наприклад, виписка з банку, лист від спонсора з доказом його доходу, документи з університету про отримання фінансової допомоги тощо)
– копія докази оплати SEVIS fee
– пояснювальний лист про те, чому ви міняєте статус
– заплатити fee $290 (сплачується онлайн)

Пояснювальний лист
Якщо ви спочатку приїжджали в США по туристичній візі з метою пошуку навчального закладу, то швидше за все на вашій візі є позначка “prospective student”. У цьому випадку, у вас не повинно бути ніяких проблем зі зміною статусу. Якщо ж ви в’їжджали з метою подорожі, візиту до родичів, по Work and Travel або з якоюсь іншою метою, то у своєму листі буде краще вказати відповіді на такі питання:
– Яку мету візиту ви сазали консула при отриманні візи?
– Яку мету візиту ви сказали офіцерові на кордоні?
– Коли ви вирішили вступити на навчання в США?
– Коли ви вперше зв’язалися з університетом?
– Якщо ви спочатку планували навчатися в США, чому не подали на F-1 візу?
– Чи бували ви у США раніше? Коли і з якою метою?
– Чи є у вас родичі в США? Якщо так, то в якому вони статусі, або з якоїсь візі?

Як можете зрозуміти, лист повинен описувати вашу ситуацію і те, чому і як ви прийшли до рішення вступити в американський вуз. Статус кейса можна буде спостерігати онлайн, на тому ж сайті.