Одне з питань, які мені часто задають – як отримати водійські права студенту, який перебуває в Америці за F-1 або J-1 візі. Насправді, закони в цьому питанні відрізняються в кожному штаті. У деяких штатах, якщо у вас є права своєї країни, то американські вам не потрібні поки ваші дійсні закордонні права. В інших штатах, із зарубіжними правами можна їздити максимум 1 рік. Єдине що, і в тому, і в іншому випадку, права повинні бути міжнародного зразка (англійською), або ви повинні додавати до них сертифікований переклад.

Але я хочу розповісти як отримати права якщо, припустимо, у вас немає прав зі своєї країни, або якщо ви будете в Америці більше року і за законами штату вашого не зможете користуватися зарубіжними правами протягом всього терміну перебування. У багатьох штатах – це відносно просто – практично точно так само, як і громадянам і постійним мешканцям, тільки замість докази громадянства або грін карти, треба пред’явити свій паспорт з дійсною візою, доказ навчання в університеті (I-20, student ID, транскрипт і лист з Офісу по справах іноземних студентів про те, що ви є студентом цього вузу), а також SSN, або лист з Social Security Administration про те, що SSN вам не покладено. Також дуже важливо щоб університет знаходився в тому штаті, де ви подаєте на права.
Я отримувала свої перші американські права коли була студенткою за F-1 візі. Але справа була в Нью-Йорку і там все трохи складніше. У Нью-Йорку є система поінтів, тобто кожен документ “варто” певну кількість поінтів і, щоб подати на Learner Permit, треба набрати документів, які доводять ваше ім’я (proof of identity) на 4 поінта + SSN, або, якщо SSN вам не покладений, то документи, які доводять ваше ім’я (proof of identity) на 6 поінтів і лист із Social Security Administration про те, що SSN вам не покладено, видану не більш ніж за 30 днів до подачі на Learner Permit, а також – документ, доводить вашу дату народження. Щодо студентів, F-1 студенти повинні пред’явити також дійсну форму I-20, а J-1 – DS-2019. Список всіх відповідних документів з поинтами можна подивитися на офіційному сайті Нью-Йоркського DMV.
Ось що я подала у свій час, будучи студенткою за F-1 візі:
1. Закордонний паспорт з дійсною печаткою I-94 + I-20 (3 поінта, також це є доказом дати народження)
2. Student ID + транскрипт (2 поінта)
3. Health Insurance Card (1 поінт)
4. Лист із Social Security Administration про те, що мені не покладено SSN.
Для отримання листа з SSA, мені треба було взяти лист з університету, як доказ того, що я там вчуся.
При отриманні Learner Permit і, в наслідку, водійських прав, у вигляді expiration date на них вказується дата, коли закінчується ваша віза, або статус (якщо ви можете документально довести, що статус буде дійсний після закінчення візи). У разі подальшого продовження або зміни статусу, треба буде поміняти права до того, як термін їх дії закінчиться.
Якщо ви плануєте їхати до Америки вчитися, раджу отримати права своєї країни як можна раніше – справа в тому, що новим водіям, тільки що здала на права в США, страхові компанії заламують величезні ціни на страховку. Якщо у вас є права своєї країни, скажімо, дворічної давності, ви вже не будете вважатися новим водієм і не будете платити шалені ціни за страховку. Але навіть якщо у вас величезний стаж водіння у своїй країні, отримуючи права в Америці, вам все одно доведеться пройти всі кроки заново – здати теорію, отримати Learner Permit, з яким не можна їздити одному, тільки у супроводі особи старше 18 років з правами, а потім вже здати саме водіння та отримати американські права. Якщо цікаві подробиці отримання прав в Америці, почитайте мої статті Як отримати водійські права в Нью-Йорку і Як отримати водійські права в Каліфорнії.