Студентська віза в США: різниця між F-1 і J-1

26


Є два типи студентських віз – F-1 і J-1. Головні відмінності:

Джерело фінансування

F-1 – студент, який фінансує навчання з особистих або сімейних коштів

J-1 – основна частина фінансування лежить на якійсь організації (грант університету, програми з обміну тощо)

Робота на кампусі

F-1 – за умови навчання full-time, дозволяється робота на кампусі не більше 20 годин на тиждень під час занять, повний робочий день під час канікул.

J-1 – за умови навчання full-time, дозволяється робота на кампусі не більше 20 годин на тиждень під час занять, повний робочий день під час канікул з дозволу університетського будинку, що займається питаннями іноземних студентів.

Робота поза кампуса

F-1 – Optional Practical Training – F-1 студентам дається можливість працювати 12 місяців за спеціальністю отриманої в університеті. Працювати можна ще будучи студентом, або після закінчення університету. Загальний час роботи не повинна перевищувати 12 місяців. Будучи ще студентом, можна працювати по ОРТ, але не більше 20-ти годин під час занять і повний робочий день на канікулах. Після закінчення університету, можна працювати повний робочий день. Дозвіл на ОРТ затверджується USCIS. Не обов’язково мати пропозицію про роботу під час подачі документів. Після отримання дозволу дається 90 днів на пошуки роботи. Період безробіття на ОРТ не повинен перевищувати 90 днів.

J-1 – Academic Training – J-1 студенти можуть подати заяву до 18, а в деяких випадках до 36 місяців роботи поза кампуса. Робота повинна бути пов’язана з отриманою спеціальністю, або з основною областю дослідження. Працювати можна як під час навчання, так і по закінченню університету. Заява має бути затверджено університетським офісом займаються питаннями іноземних студентів. Щоб мати право подати заяву, треба вже мати роботу. Тобто, для того, щоб працювати після закінчення університету, треба мати пропозицію від роботодавця до випуску.

Dependents (члени сім’ї)
F-1 – члени сім’ї (віза F-2) не мають права працювати

J-1 – члени сім’ї (віза J-2) мають право подати на дозвіл на роботу в USCIS як тільки вони в’їхали на територію США

Вимога про повернення додому після завершення програмиF-1 – жодних вимогJ-1 – До деяким студентам з обміну та членам їх сімей пред’являється вимога про «фізичну присутність у своїй країні» протягом двох років після закінчення програми. Ця вимога відноситься до вас якщо:

– ви отримали фінансування на навчання в США від урядових організацій США, вашої країни або міжнародних організацій
– ваша спеціальність числиться в Exchange Visitor Skills List по вашій країні.
– ви отримали магістерську або докторська освіта медичної спеціальності.
Студенти та члени їх сімей, на яких поширюється ця вимога, повинні виїхати в країну свого постійного місця проживання і перебувати там протягом двох років. Тільки після цього у них буде право подати на імміграційний статус США, у тому числі H, L, або статус постійного жителя. Для отримання інформації про процес подачі заяв на відмову від цієї вимоги, див. Request for a Waiver of the INA 212(e) Two-Year Foreign Residence Requirement Pertaining to J-1 Exchange Visitors. Зверніть увагу, що відмова не може бути поданий під час вашого навчання.