Що таке вимога про дворічному перебування вдома і як його уникнути

25

У статті про студентські візи я писала, про те, що до деяких власникам візи J-1 і членам їх сімей пред’являється вимога про дворічному перебування вдома після закінчення навчання. Чи можна цього уникнути? Можна, але складно. В першу чергу, хочу сказати, що якщо ви перебуваєте в такій ситуації, надійніше з цим питанням звернутися до імміграційного адвоката (краще ще до поїздки в Штати). Інформація про яку я буду тут писати взята з офіційних джерел і деяких «лазівок», які я знайшла, адвокати можуть знати ще якісь шляхи, як обійти цю вимогу.

По-перше, що значить «вимога про дворічному перебування вдома»? Це означає, що тільки після того, як ви пробудете вдома два роки ви зможете подати на імміграційний статус США, у тому числі H, L, або статус постійного жителя. Але це не зобов’язує вас провести два роки вдома, якщо ви не плануєте переїжджати в США. Ви можете спокійно поїхати вчитися, працювати або жити в іншу країну, просто поки ви не проведете два роки в своїй країні (два роки в цілому, проведений в інших країнах не враховується), ви не зможете поїхати жити або працювати в Америку. Якщо у вас немає таких планів, можете розслабитися, якщо ж є, читайте далі.

Для початку, розглянемо ще раз, кому пред’являється вимога про дворічному перебування вдома:

1. Тим, хто отримали фінансування на навчання в США від урядових організацій США, своєї країни чи міжнародних організацій
2. Тим, чия спеціальність числиться в Exchange Visitor Skills List по його країні.
3. Тим, хто отримав магістерську або докторська освіта медичної спеціальності.

І так, як можна уникнути цього вимоги.

1. Заява про відсутність заперечень (No Objection Statement (NOS)). Посольство вашої країни у Вашингтоні має відправити офіційну заяву про відсутність заперечень у Waiver Review Division. Вони повинні вказати, що вони не проти того, що ви не будете дотримуватися вимога про дворічному перебування вдома і що ви потенційно можете стати резидентом США. Організація цього питання лежить на вас. Виключення складають ті, хто отримав магістерську або докторська освіта медичної спеціальності. Вони не можуть уникнути вимоги про дворічному перебування вдома таким чином.

2. Запит заінтересованої державного органу (Request by an interested government agency (IGA)). Якщо ви працюєте над проектом представляє інтереси для федерального уряду США і від’їзд на два роки може завдати шкоди інтересам уряду, то зацікавлений орган надсилає IGA, підписаний начальником державної структури в Waiver Review Division. Організація цього питання також лежить на вас.

3. Переслідування. Якщо ви можете довести, що в своїй країні будете зазнавати переслідувань на підставі раси, релігії, політичних переконань і т. п., то можна спробувати подати на відмову від вимоги базуючись на переслідування. Для цього треба подати форму I-612 у Department of Homeland Security при United States Citizenship and Immigration Services (USCIS). Якщо USCIS визначить, що у вас дійсно є ризик бути підданим переслідувань у своїй країні, вони направлять своє рішення і потрібні документи в Waiver Review Division.

4. Труднощі для подружжя або дитини кандидата, які є громадянами або постійними мешканцями США. Цей пункт можливо підійде тим, хто приїхав по програмі обміну і одружився (вийшла заміж) за громадянина або резидента. Якщо ви зможете довести, що ваш від’їзд призведе до труднощів для вашої дружини або дитини, то можете подати на exceptional hardship waiver. Майте на увазі, що просто розставання не є трудністю. Швидше за все вам треба буде довести, що з-за вашого від’їзду будуть труднощі матеріального характеру, або серйозного емоційного, психологічного (в разі якоїсь болени, на приклад). В цьому випадку треба подати форму I-612 у Department of Homeland Security при USCIS. Якщо USCIS визначить, що ваш від’їзд дійсно призведе до труднощів громадянина або резидента США, вони направлять своє рішення і потрібні документи в Waiver Review Division.

Які «лазівки» можна знайти в законі?

Хоча поки ви знаходитесь за J-1, ви не можете змінити статус на F-1 (студент), O-1 (іноземець виявив неординарні здібності у сфері науки, мистецтва, освіти, бізнесу або спорту) або Е-1/Е-2E (інвестор), ви потенційно можете отримати будь-яку з цих неимиграционных віз будинку, по поверненню. Як тільки ви приїдете в США, скажімо, F-1 візі, ви зможете змінити статус на H-1B (це можливо за законом, але рарантию, ніхто не дасть)

Ті, хто отримали фінансування на навчання в США від урядових організацій США, своєї країни чи міжнародних організацій.

1. Якщо кошти не були спеціально призначені для цілей міжнародного обміну, а були надані, на приклад, роботодавцю для допомоги кому-то в навчанні або дослідженні, то іноземець, який навчався або робив огляду з допомогою цих засобів, не підлягає вимогу про повернення і дворічному перебування вдома на основі державного фінансування (тобто якщо ви можете організувати все таким чином, щоб гроші офіційно отримали не ви, а роботодавець, скористайтесь шансом).

2. Навіть якщо IAP-66 стверджує, що ви отримали державне фінансування, але ви можете довести, що ніколи не отримували цих грошей, то ви не повинні дотримуватися вимога про дворічному перебування вдома.

Ті, чия спеціальність числиться в Exchange Visitor Skills List по його країні.

З країн СНД в цьому списку на даний момент тільки чотири країни: Вірменія, Грузія, Казахстан і Таджикистан. Якщо ви є жителями однієї з цих країн (або іншої країни зі списку) та збираєтеся їхати по обміну отримувати спеціальність, яка вказана в Exchange Visitor Skills List, вкажіть останнім місцем проживання країну, якої немає в списку (Росія, Україна тощо). «Останнє місце проживання» означає країну, де ви громадянин або постійний житель, а країну, де ви жили перед приїздом в США.

Ті, хто отримаві магістерську або докторська освіта медичної спеціальності.

Якщо ваша програма по обміну передбачала спостереження, консультації, викладання або ислледование, а не лікування пацієнтів, що ви не підлягаєте вимогу про дворічному перебування вдома.

Відразу хочу обмовитися, що я не дуже розбираюся в юридичних питаннях, тому якщо хтось знайде неточність, або хтось знає чи сам використовував ще якісь способи недотримання цієї вимоги, будь ласка, дайте знати.