Що таке Optional Practical Training (OPT), або як залишитися в США після закінчення американського вузу

28

У статті про студентські візи я писала про Optional Practical Training (OPT) – привілей, яка дається F-1 студентам. Давайте розглянемо це детальніше.

Оptional Practical Training (OPT) – тимчасова робота студента з F-1 статусом, на пряму пов’язана зі спеціальністю і триває не більше року (17 місяців у певних випадках). Дозвіл дається United States Citizenship and Immigration Services (USCIS) і поширюється на роботу тільки пов’язану з набутою спеціальністю. Будучи студентом можна працювати не більше 20 годин на тиждень під час навчання і повний робочий день на канікулах. Робота по ОРТ і під час навчання, і після, включається в 12-місячний дозволений період.F-1 студентам з певними спеціальностями дозволяється продовжити період ОРТ до 17-ти місяців. Продовження доступна тільки тим студентам, які працюють в компаніях-членах програми E-Verify (безкоштовна система керована USCIS у партнерстві з Social Security Administration, яка визначає легальність робочого статусу співробітника). 17-місячний ОРТ доступний студентам зі спеціальністю включеної в STEM Designated Degree Program List:
– Actuarial Science (актуарні науки)
– Biological and Biomedical Sciences (біологія і біомедицина)
– Computer Science Applications (інформаційні технології)
– Engineering (інженерія)
– Engineering Technologies (інженерні технології)
– Mathematics and Statistics (математика та статистика)
– Military Technologies (військові технології)
– Physical Sciences (фізичні науки)17-місячний ОРТ дає можливість уникнути H-1B «cap-gap». Аплікації на H-1B починають подаватися у квітні і приходять в силу в жовтні (початок фінансового року). 12-місячний ОРТ статус закінчується раніше ніж студент може легально почати працювати за H-1B. Період безробіття на ОРТ

Ліміт періоду безробіття – 90 днів і кожен день з того часу як студент отримав Employment Authorization Card зараховується в цей час. Період безробіття між двома роботами також зараховується у відведені 90 днів. Студентам зі спеціальністю включеної в STEM Designated Degree Program List даються додаткові 30 днів, загальна 120 безробітних днів.

Грейс-період (grace period)

F-1 студентам дається 60-денний період після закінчення ОРТ щоб підготуватися до від’їзду з країни, поступити в інший університет, продовжити навчання у своєму, або підтримати свій статус іншим чином.

 
Запасний план – відкрити свій бізнес. Про цьому плані мало хто знає або замислюється, але він існує. Будучи на OPT можна зареєструвати свій бізнес і «взяти на роботу» самого себе. Єдина проблема – офіційна зарплата повинна бути як мінімум такий, як мінімальна офіційна зарплата фахівця з вашою кваліфікацією і спеціальністю. Тобто бізнес повинен принести хоч якийсь прибуток вже в першому році свого існування (це будуть перевіряти). Надалі можна оформити на себе H-1B і пізніше, можливо, грін карту. Так що якщо у вас є ідеї бізнесу, пов’язаного з вашою спеціальністю, починайте думати про це поки вчіться і як тільки закінчите університет, – дерзайте.