Як отримати грін карту (вид на проживання) в США

13

Грін карта – вид на проживання (permanent residence), що дає можливість жити і працювати в США. Через 5 років після її отримання можна подавати на американське громадянство (хоча ви не зобов’язані цього робити і якщо не збираєтеся працювати на якихось секретних об’єктах або голосувати на виборах, можете все життя спокійно жити в Америці з грін картою й без громадянства).

Загалом якщо відкласти всі малоймовірні для середньостатистичного жителя СНД можливості у вигляді політичної імміграції, або імміграції з допомогою інвестицій, то лишається 3 варіанти отримання грін карти. Почну з самого легкого і дешевого:
1. Виграти грін карту в лотерею. Green Card Lottery (DV Lottery) проводиться щорічно і подати на неї можна в жовтні. Вона абсолютно безкоштовна (остерігайтеся шахраїв вимагають за заповнення лотереї гроші!). Єдиний правильний і офіційний сайт лотереї www.dvlottery.state.gov. Заповнити анкету можна легко і швидко (про те, як саме її заповнювати, я робила відео). Загальні питання – ім’я, адреса, вік, освіта, наявність сім’ї, дітей і т. д. Уважно вивчіть вимоги до фотографії на сайті. Брати участь можуть всі, у кого є хоча б середню освіту, або 2 роки досвіду роботи за фахом вимагає хоча б дворічного навчання. Більш детальні умови участі та правила подачі заяв можна подивитися тут. Єдиним варіантом перевірити свій виграш з цього року – подивитися на сайті (знову ж таки, остерігайтеся шахраїв присилають e-mail-и з інформацією про виграш!) Результати звичайно доступні десь у червні. Виграш не зобов’язує вас приймати грін карту і переїжджати в США, так що ви можете просто пробувати на удачу 🙂 Щоб збільшити шанси, можна заповнити по одній анкеті на кожного відповідного за критеріями члена сім’ї. Загалом-то мій чоловік саме так і потрапив до Америки, так що варіант цілком реальний. Удачі!

2. Одружитися/вийти заміж. Це трохи складніше. Крім того, що треба знайти того на кому одружуватися або за кого вийти заміж, бажано щоб він (вона) були громадянами Америки, а не власниками грін карти. Різниця в тому, що одружившись з громадянином, грін карту можна отримати в рекордно короткий термін (я свою отримала менше ніж за півроку), в той час як отримання грін карти після одруження з permanent resident-му може затягнутися на роки… Напевно у кого-небудь читає цю статтю промайнули думки про фіктивному шлюбі. Насправді не так це просто, як може здатися. Імміграційні служби США перевіряють вас від і до. Окрім інтерв’ю, на яке ви повинні будете принести докази спільного життя у вигляді фотографій, спільних рахунків, договорів і кредитних карт і на якому вам будуть задавати питання про вас і вашого спільного життя (іноді навіть окремо один від одного), представники імміграційної служби мають право заявитися до вас додому в будь-який час, щоб перевірити разом ви живете, розпитати про вас сусідів і т. д. Розповідають «страшилки» про те, що навіть тим, хто не одружилися фіктивно іноді відмовляють, але я з таким не стикалася і моє інтерв’ю пройшло дуже легко. У цьому варіанті більше паперової тяганини, тому що відразу після весілля треба буде подавати купу документів в USCIS. Після успішного інтерв’ю дають «умовну» грін карту на 2 роки. Через 2 роки треба буде заново подати документи і заново пройти інтерв’ю щоб довести, що ви все ще разом живете. Тоді вже дадуть постійну грін карту. На відміну від всіх інших випадків натуралізації (отримання американського громадянства), у випадку заміжжя або одруження з громадянином, можна подавати на громадянство через 3 роки після отримання грін карти, а не через 5, а у всіх інших випадках. Більш детально про те, як подавати документи на грін карту після весілля, читайте у статті Як отримати грін карту (вид на проживання в США) з допомогою шлюбу з громадянином США.

3. Знайти роботу. Самий важкий і довгий спосіб з усіх перерахованих, особливо зараз, коли в Америці безробіття, але все ж реальний для фахівців у технічних галузях мають попит в Америці. Для прикладу, подивіться спеціальністю про яких я писала в статті про OPT. Якщо знайдете американського роботодавця готового заради вас зайнятися паперовою тяганиною і прооформити H-1B (робочу візу), перший крок зроблено. H-1B дається на 6 років, так що якщо ваша компанія серйозно вами зацікавиться і не захоче втрачати, наступним кроком може бути оформлення роботодавцем грін карти. А може і не бути (тут вже як пощастить). Різновидом цього варіанту може бути:
3.1. Відучитися в американському університеті за F-1 візі, знайти роботу по OPT і залишитися за H-1B. Звучить легше ніж може бути насправді, але все-таки шанси є. Правда навчання в Америці – задоволення не з дешевих… Щоб ознайомитися з розцінками на відносно недороге американська освіта, читайте статті 10 американських університетів і коледжів, в яких навчання коштує відносно недорого навіть для іноземного студента і 5 американських внз, у яких навчаються безкоштовно навіть іноземні студенти.

Крім усього іншого, треба знати, що є певний перелік критеріїв, яким повинен відповідати потенційний резидент. Тому раджу ознайомитися зі статтею причини відмови у візі США і грін карті.

Ті ж, хто вже на шляху до Америки і думають над тим де б влаштуватися, читайте статті Де в Америці дешевше жити і Кращі місця для життя в США.

Для тих, кому цікаві менш поширені методи отримання грін карти (політичний притулок, інвестиції тощо), раджу статтю Як отримати грін карту (вид на проживання) в США: менш поширені способи.

–>