Багато вважають, що Америка не має своєї кухні і єдине американське страва – це гамбургер чи, може, ще хот-доги. Насправді це далеко не так і в Америці є споконвічно американські страви. Можливо багато з них межують з стравами європейських кухонь, хоча це не дивно – адже американці колись були європейцями. Правда навіть ці “межують” страви все ж мають в собі якийсь американський відтінок. Я не буду сперечатися, що за багатством (і, як на мене, за смаком) американська кухня набагато поступається європейській і східній, але тим не менш, думаю, цікаво буде представити список з американських страв, які треба обов’язково спробувати в Америці тим, хто хоче познайомитися з американською кухнею.


1. New England Clam Chowder – традиційний американський суп, приготований з картоплі, цибулі, шинки або сала, борошна і молюсків, з додаванням молока або вершків. Є кілька варіантів Clam Chowder – Manhattan Clam Chowder (з помідорами), Rhode Island Clam Chowder (з бульйоном, без молока) та інші. Але саме New England Clam Chowder вважається класичним, оскільки суп вперше з’явився саме там. Самі жителі Нової Англії вважають додавання помідорів в цей суп варварської нью-йоркській звичкою, аж до того, що в 1939 році в Палату представників штату Мен був внесений законопроект про заборону помідорів в супі з морепродуктів.

2. Buffalo Chicken Wings – курячі крильця, які смажать без сухарів і потім занурюють у соус. Класичний соус для Buffalo Chicken Wings складається з гострого кайенского перцю, оцту та олії. Традиційно такі крильця подають з селерою і ranch dressing або blue cheese dressing (соуси на основі сметани та майонезу). Є багато легенд про виникнення Buffalo Chicken Wings, більшість з них називають “батьківщиною” крилець – Anchor Bar, в місті Buffalo, New York. Жителі Баффало стверджують, що цей бар – одна з визначних пам’яток міста, адже саме там можна спробувати справжні Buffalo Chicken Wings.
3. BBQ Baby Back Ribs – свинні реберця, приготовані на грилі (барбекю), з маринадом. Барбекю, як метод приготування м’яса, виник в 19 столітті під час перегону худоби на захід. Ковбоїв в той час годували самими дешевими шматками м’яса, в основному грудинкою, яка була дуже жорсткою і вимагала багато часу для приготування. Саме тоді ковбої винайшли спосіб приготування на решітці за допомогою вогню і гарячої деревини.

4. Fajitas – смажене м’ясо (найчастіше яловичина) з овочами, загорнуте в кукурудзяну коржик (тортилью). Багато хто вважає це блюдо мексиканським, хоча його походження сягає до техаським ковбоїв, які жили на кордоні з Мексикою, які в якості винагороди після забою худоби, отримували залишки м’яса у вигляді тонких смужок (з ісп. – faja). До фахитас часто подають сметану, гуакамоле, сальсу, піко-де-гальо, сир і томати.

5. Chili Con Carne – страва, головними складовими якого є гострий перець і подрібнене м’ясо (тушковане). Зараз в це блюдо часто додають квасолю. Chili con carne прийшло з Техасу, завдяки прикордонним поселенцям, і було, напевно, першим американським напівфабрикатом – воно робилося з в’яленої яловичини, сала, сушеного перцю чилі і солі. Все це змішували разом, роблячи форму цегли, і залишали сохнути на сонці. В кінцевому підсумку виходили “цеглини”, які можна було приготувати будучи в дорозі.

6. Chicago-Style Hot Dog – забудьте про “стандартних” хот-догах, з сосискою, кетчупом і капустою. Як кажуть чікагці, – “A dog needs to be dragged through the garden”. Чиказький хот-доги складається з віденської сосиски в макової булці, з гірчицею, нарізаною цибулею, помідором, маринованим перцем і парочкою солоних огірків. Чиказький хот-доги знаменитий на всю країну, а самі чікагці хваляться тим, що хот-доги закусочних у них в місті більше, ніж всіх Макдональдсів, Бургер Кінгів і Венді разом узятих.

7. Chimichanga – буріто у фритюрі. Складається з кукурудзяної тортильї, наповненою різними складовими, в основному квасолею, рисом, сиром, подрібненим маринованим м’ясом або куркою. Це все загортається в тортилью і смажиться у фритюрі. Подається з сальсою, гуакамоле, сиром і сметаною. Хоча буріто – частина мексиканської кухні, чимичанге приписують американські коріння і стверджують, що страва виникло в Арізоні.

8. New-York-Style Чізкейк – це десерт на основі вершкового сиру. Нью-Йоркський чізкейк відрізняється від усіх інших тим, що він дуже простий, у нього не додають жодних особливих інгредієнтів. Готується він тільки з допомогою вершкового сиру, вершків, яєць і цукру. Зародився, судячи з легендою, в легендарному Turf Restaurant, на перетині 49-й і Бродвею. Ну і, звичайно, кращий New-York-Style Cheesecake можна спробувати саме в Нью-Йорку.

9. Shoofly Pie – пиріг, який приписують пенсільванським вихідців з Голландії, амішів. На відміну від більшості американських пирогів, цей пиріг сухий. Як кажуть самі амишы, назва пиріг отримав з-за того, що від нього постійно доводилося відганяти мух (шу flies).



10. Apple Pie – знаменитий “американський пиріг”. Хоча різні рецепти яблучного пирога є по всьому світу і пиріг готували ще задовго до колонізації Америки, яблучний пиріг якимось чином став асоціюватися саме з Америкою і став вважатися американським пирогом. В англійській мові навіть приказка є “As High as apple pie”, що означає “типово американський”. За часів перших поселенців, був дуже поширений “уявний” яблучний пиріг (mock apple pie), зроблений з крекерів, оскільки переселенці дуже часто не мали доступу до яблук. Зараз же яблучний пиріг – справжній символ як американської кухні, так і самої Америки.